Γαλλόφωνες χώρες – Κεμπέκ (ΚΑΝΑΔΑΣ)

1247247697_montreal
Pays francophones
Le Québec
Επίσημη γλώσσα: γαλλικά
  Οι Έλληνες στο Κεμπέκ
  Η μετανάστευση στο Κεμπέκ άρχισε το 19ο αιώνα με πολύ λίγους Σπαρτιάτες, Αρκάδες, Μακεδόνες και Νησιώτες.Τα επαγγέλματα που εξάσκησαν ήταν εστιάτορες, ζαχαροπλάστες, ναυτικοί ή ψαράδες ενώ στον 20ό αιώνα και ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, μετανάστευσαν στο Κεμπέκ άνθρωποι μορφωμένοι που αναζήτησαν εκεί πολιτικό άσυλο.
Σήμερα υπάρχει Σύλλογος Εργαζομένων που βοηθά τους Έλληνες μετανάστες να βρουν δουλειά.
Στο Μόντρεαλ (Μονρεάλ στα γαλλικά) οι Έλληνες συχνάζουν στις περιοχές Saint-Louis du Parc και Parc Extension όπου ακούει κανείς μόνο ελληνικά. Οι Έλληνες του Κεμπέκ έχουν εκκλησία, σχολεία, περιοδικά, εκπομπές στην τηλεόραση και έχουν κάνει τα πάντα για να διατηρήσουν την ελληνική γλώσσα και παράδοση.
  Το Μόντρεαλ και οι ομορφιές του
Είναι πολύ δημοφιλής τουριστικός προορισμός όχι μόνο χάρη στο φυσικό του πλούτο αλλά και στις αναρίθμητες δραστηριότητες που προσφέρει όπως φε- στιβάλ και καλλιτεχνικά δρώμενα, πάρα πολλούς χώρους χαλάρωσης όπως πάρκα, κολυμβητήρια και αθλητικές εγκαταστάσεις κάθε είδους. Τέλος προσφέ- ρεται για νυχτερινή έξοδο αφού όλα τα γούστα και όλες οι εθνικότητες θα βρουν στο Μόντρεαλ τον κατάλληλο χώρο διασκέδασης. Οι πληροφορίες είναι από τα sites του Κεμπέκ:
  grandquebec.com/communautegrecque/multiculturalisme (ελληνική κοινότητα/πολυπολιτισμικότητα) (και στα ελληνικά)
  www.bonjourquebec.com (στα γαλλικά)
  Το τραγούδι της Céline Dion που κατάγεται από το Κεμπέκ, pour que tu m'aimes encore περιέχεται στα τραγούδια του site.