Γαλλόφωνες χώρες – Μαρόκο (ΑΦΡΙΚΗ)

morocco
Pays francophones - Le Maroc (AFRIQUE)
Το Μαρόκο είναι μια μοναδική χώρα που αν δεν ασχοληθεί κανείς για να μάθει γι΄αυτήν δεν μπορεί να φανταστεί πόσο υπέροχη, είναι αυτή η χώρα. Είναι η χώρα των χρωμάτων και των αντιθέσεων, ένα σταυροδρόμι πολιτισμών που συναντάς μια τέλεια μίξη του παρελθόντος με το παρόν. Γι΄αυτό το Μαρόκο αποσπά τα τελευταία χρόνια μεγάλες διακρίσεις, όπως πολύ υψηλή θέση στην παγκόσμια κατάταξη ως ένας από τους ωραιότερους τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο (2013 CNN).
Το πολίτευμα του Μαρόκου είναι Συνταγματική Μοναρχία και η επίσημη γλώσσα είναι τα αραβικά αλλά τα γαλλικά είναι η γλώσσα εργασίας και διδάσκεται σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.Το σύνολο σχεδόν του πληθυσμού είναι μουσουλμάνοι.
Το Μαρόκο υπήρξε γαλλική αποικία μέχρι το 1956 οπότε ανεξαρτητοποιήθηκε και πέρασε από τότε πολλές δυσκολίες μέχρι που μπήκε στο Δ.Ν.Τ. (Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) και υπέστη μεγάλη κοινωνική και οικονομική κρίση. Το 2013 συμμετείχε στην αραβική άνοιξη με λαϊκές διαδηλώσεις που οδήγησαν σε νέο σύνταγμα από το Βασιλιά και σε προκήρυξη εκλογών που τις κέρδισαν οι ισλαμιστές. Πρέπει να αναφερθεί ότι στο Μαρόκο έχει ψηφιστεί νόμος για την ισότητα των δυο φύλων, δεδομένου ότι οι γυναίκες (και πολλοί άντρες με κουλτούρα) στο λεγόμενο δυτικό κόσμο, ενδιαφέρονται πάντα για τη θέση της γυναίκας σε όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα σε χώρες που έχουν προσήλωση στη θρησκεία.
Rabat Πρωτεύουσα είναι το Ραμπάτ (Rabat), η κομψή πόλη που περικλείεται από τείχη σε κίτρινο, κόκκινο και πορτοκαλί χρώμα. Είναι μια σύγχρονη πόλη που διατηρεί την αυθεντικότητά της, πολιτικό και διοικητικό κέντρο του Μαρόκου και διαθέτει όλες τις υποδομές για να μπορεί να προσφέρει βασιλική διαμονή στους τουρίστες της. Διασχίζεται από τον ποταμό Bouregreg στις όχθες του οποίου μπορεί κανείς να περπατήσει, να φάει και να χαλαρώσει. Τέλος, πρέπει να αναφερθεί ότι η πόλη ανακηρύχτηκε πρώτη πράσινη πόλη σε παγκόσμιο επίπεδο το 2010 στον εορτασμό του Earth Day.
μαρακές Η πόλη Μαρακές (Marrakech), γεμάτη φοινικόδεντρα και χουρμαδιές συνδυάζει το ένδοξο παρελθόν της με ένα δυναμικό παρόν αφού έχει τη μεγαλύτερη πλατεία-αγορά του αραβικού κόσμου, την Jemaa El Fna με φακίρηδες, ζονγκλέρ, μάγους σε αναρίθμητα δρώμενα. Στο Μαρακές επίσης θα δει κανείς τα μοναδικά riads (που σημαίνει κήπος στα αραβικά), που είναι σπίτια κλειστά προς το δρόμο και οργάνωση της ζωής στο εσωτερικό μέρος. Είναι ένα από τα σύμβολα ενός ιδιαίτερου τρόπου ζωής που συναντάμε στο Μαρόκο.
Fes Η αυτοκρατορική πόλη Φες (Fes) είναι ολόκληρη ένα μουσείο και μπορεί να συγκριθεί με τη Βενετία, τη Φλωρεντία και την Αθήνα. Είναι το καλλιτεχνικό και πολιτιστικό κέντρο του Μαρόκου και η μεντίνα της (λένε μεντίνα την παραδοσιακή αραβική πόλη) έχει συμπεριληφθεί στην παγκόσμια κληρονομιά της Unesco. Είναι σταυροδρόμι μουσικών πολιτισμών.
Tanger Η Ταγγέρη (Tanger) βρίσκεται ανάμεσα σε βουνά και θάλασσες αφού βλέπει τη Μεσόγειο και τον Ατλαντικό που μαζί με το μπλε του ουρανού την καθιστούν έναν πραγματικό παράδεισο. Ο ζωγράφος Ανρί Ματίς την αποκαλούσε παράδεισο του ζωγράφου, ενώ ο Ντελακρουά έλεγε πως ο τουρίστας στην Ταγγέρη διακατέχεται από το φόβο μήπως και του ξεφύγει κάτι και δεν προλάβει να το δει. Είναι μια ονειρική πόλη που όταν φύγεις, νομίζεις ότι την ονειρεύτηκες. Είναι μια πόλη που προσελκύει καλλιτέχνες που εκεί εμπνέονται και δημιουργούν.
Casablanca Η Καζαμπλάνκα (Casablanca), το οικονομικό κέντρο του Μαρόκου, είναι μια πόλη με δυναμισμό που ζει σε φρενήρεις ρυθμούς. Είναι και αυτή μια πόλη που εμπνέει τους καλλιτέχνες, γιατί περικλείει την ιστορία της χώρας. Ενώ βρίσκει εδώ κανείς όλα τα παραδοσιακά προϊόντα του Μαρόκου, βρίσκει παράλληλα και όλες τις επώνυμες ευρωπαϊκές μάρκες.
Meknès Η Μεκνές (Meknes) είναι μια μυθική πόλη και η μεντίνα της συμπεριλαμβάνεται στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά.Ο αρχιτεκτονικός της πλούτος είναι το αριστούργημα που αναζητεί κάθε λάτρης της ιστορίας. Το Μαρόκο είναι μια χώρα που αφήνει κατάπληκτο τον επισκέπτη του γιατί έχει εξωτική βλάστηση, τεχνητά ποταμάκια, λίμνες, φαράγγια, καταρράκτες, πεδιάδες, βουνά, έρημο, επίσης θεάματα τύπου χίλιες και μια νύχτες, ακόμα και βόλτες πάνω σε ιπτάμενα ...χαλιά. Έχει παλάτια, τζαμιά, μουσεία, πολιτιστικές και αθλητικές διοργανώσεις, μουσικά φεστιβάλ και τι δεν έχει.
  Τέλος η γαστρονομία στο Μαρόκο είναι πολύ ιδιαίτερη. Μπορεί το κουσκούς, που ποικίλει ανάλογα με την εποχή και την περιοχή, να είναι πια γνωστό στην Ευρώπη, αλλά αυθεντικά φαγητά όπως το ταζίν που είναι ραγκού από κρέας, πουλερικό ή ψάρι ψημένο σε πήλινο σκεπαστό που λέγεται ταζίν, παστιγιά που είναι περιστερόπιτα με ζάχαρη άχνη και κανέλα, φαγητά με πολλά μπαχαρικά, κυρίως κύμινο, στα οποία αντί για λαχανικά χρησιμοποιούν φρούτα, επίσης γλυκά με χουρμάδες και αμύγδαλα, κρέπες με μέλι και σουσάμι, τσάι με μέντα και πολλά ακόμα, πρέπει να τα γευτεί κανείς εκεί, για να είναι αυθεντικά.
  Οι πληροφορίες είναι από το επίσημο site τουρισμού του Μαρόκου:
  www.visitmorocco.com
  (στα γαλλικά, στα αγγλικά και σε άλλες γλώσσες)
  Επίσης ελληνικά ταξιδιωτικά πρακτορεία έχουν πληροφορίες για το Μαρόκο στα sites τους.
  Στα τραγούδια του site gallika.gr μπορείτε να δείτε το τραγούδι του μαροκινού τραγουδιστή Malek, à Tanger.